Fra fryselager til eksotisk jungel på Bontelabo

Utenfor er det lite som vitner om en dyrehage. Byggematerialer ligger stablet, planter og sekker med jord venter på å bli til grønne vegger i det nesten ferdige Urban Zoo som åpner for publikum i januar. I et trivelig kaos av byggeaktivitet og frittflyvende fugler, ønskes vi velkommen av veterinær og daglig leder Nils Petter Reither.

Skal vi se ... vi har ikke fått bygget garderobe ennå, men dere kan gjerne legge fra dere jakkene på kassen her, sier han og legger til at nettopp denne kassen huser et tyvetalls kjempekakerlakker. – Denne arten heter Dødningskallekakerlakk og blir rundt 8 cm lang. Men bare slapp av – kassen er helt tett, altså!


Frittgående skilpadder

Idéen om å samle eksotiske dyr i dyrehage der dyrene skal kunne gå fritt, har modnet seg frem over tid. Reither ønsker blant annet å ta imot barnehagebarn i mindre grupper. Da kan barna få klappe skilpaddene, studere fuglene på nært hold og gå på vakteleggjakt i bedene.

– Opplevelsen blir en helt annen når du får kontakt med dyrene på en slik måte, mener han.

Som for å understreke poenget, kommer en irrgrønn fugl flaksende og lander på skulderen til fotograf Thomas Morel. Ifølge Reither er det en Turako fra ØstAfrika som er «veldig grei, men i overkant selskapssyk». – En stund ville den helst bare sitte på hodet mitt, ler han og forsikrer oss om at ingen av dyrene i dyrehagen er farlige for mennesker – og at kakerlakker, slanger, tarantell og andre krypdyr oppbevares trygt i tette bur. Foreløpig har 15 forskjellige arter flyttet inn, mens nye 15 arter er på vei.

– Neste uke skal vi ta imot vinkekrabbe, djevelkrabbe og tarantell, forteller han.

Mange har fått øynene opp for Bergens nye dyrehage og NRK laget dette innslaget i januar 2020

Fra Dyreparken i Kristiansand til Bontelabo

Reither er utdannet veterinær og har blant annet jobbet som dyrlege for Akvariet og som rådgiver for en rekke dyrebutikker. Med seg i Urban Zoo har han Andre Haga som frem til nå har jobbet i Dyreparken i Kristiansand. De registrerer en økende interesse for reptiler som kjæredyr, og har lenge undret seg over at mange reptiler har vært forbudt som kjæledyr i Norge – som det eneste landet i verden. Rundt 20 reptilarter er nå godkjente som kjæledyr her til lands, noe Reither synes er bra.

– De er jo praktiske dyr på mange måter, siden de krever lite plass og ikke trenger å luftes.


Bondegård på taket

Allerede før åpningen er planen for utvidelse klar. Et tilstøtende areal på 100 kvadrat skal innredes og fylles med nye arter som asiatiske reker, tropiske fisker og fugler. I tillegg sysler Reither med tanken om en utendørs ekspansjon.

– I øyeblikket er taket på Bontelabo benyttet til parkeringsplass for biler. Men det hadde jo vært veldig fint å omgjøre dette flotte arealet til en bondegård med geiter, griser og høns, drømmer han og tenker ikke minst på alle cruiseturistene som besøker byen hver sommer.

– Tenk for en opplevelse å bli møtt med en norsk bondegård når cruiseskipet klapper til kai, utbryter han entusiastisk. 

Urban Zoo er nå åpent for publikum, og på Facebook siden deres finner man informasjon om åpningstider. https://www.facebook.com/urbanzoo.no/ 
Absolutt verdt et besøk!