Vinner av Årets Trebyggeri 2020

Under Byggedagene har Treteknisk og TreFokus i samarbeid med Byggeindustrien tildelt Skipet prisen Årets Trebyggeri 2020.

Foto: Francisco Munoz
Arkitekt: Paal J Kahrs Arkitekter og Holon Arkitektur
Landskapsarkitekt: Smedsvig Landskapsarkitekter

 

Skipet var i hard konkurranse med to andre sterke kandidater: Samling i Nord-Odals kommunesentrum og Biri Omsorgssenter. Det er ingen tvil om at juryen har hatt en krevende jobb, men det var Skipet som stakk av med seieren til slutt.

 

 

Juryen peker på at prosjektet har gjennomgående god arkitektonisk kvalitet, høye miljøambisjoner og er godt tilpasset byggene rundt. Bygget har miljøvennlige løsninger, innovativ trebruk, effektive byggløsninger og har bidratt til kompetanse- og leverandørutvikling. Konseptet er fremtidsrettet og bidrar også til å utvikle byrommet.

Skipet ligger innerst i Puddefjorden og er, ikke så overraskende, formet som et skip. Bygget har bærekonstruksjon i massivtre og limtre. På taket er det montert solcellepanel og plantet sedum. I byggets kjeller er det etablert en batteribank - et energilager basert på 10 gjenbrukte Nissan Leaf batterier. Dette kan du lese mer om her.

Gjennom byggeprosessen har vi som nevnt vært opptatt av å bidra til kompetanseutvikling hos involverte aktører og andre interessenter. Over 400 arkitekter, byggeiere, konsulenter og entreprenører var på befaring gjennom byggingen for å lære mer om bruken av massivtre. Vi ønsker også å bidra til norsk leverandørutvikling og har derfor brukt massivtre fra Splitkons nye fabrikk på Åmot samt tatt i bruk et ny struktur i bæresystemet av bjelker. 

Vi er veldig takknemlige for at et kommersielt næringsbygg når opp i en slik konkurranse. Tusen takk til alle samarbeidspartnere og andre som har vært involvert og gjort dette mulig!

Les også artikkelen hos bygg.no her.