Cornerteateret

Detaljer
AdresseKong Christian Frederiks plass 4
ArkitektPaal J Kahrs Arkitekter
Renovert2003
Areal1 450 m2
Etasjer3

Cornerteateret

Bygget ligger like ved Handelshøyskolen BI på Kong Christian Frederiks plass. Et praktbygg som vant pris for Beste arkitektur i Bergen, 2012.

Bygningen er trolig ett av de første større industribyggene som ble oppført på Marineholmen som del av verftsindustrien som ble etablert her på slutten av 1800-tallet. I 2013 ble Paal J Kahrs Arkitekter engasjert for å renovere bygget. Bygningen ble da gjort om til teater og undervisningsbygg for Vestlandske Teatersenter og andre frie teatergrupper.

Cornerteateret er nå en totalarena for produksjon og visning av teater, samt et kreativt scenehus for barn og unge. Huset har tre etasjer med to blackbox-saler, tre prøvesaler/studiorom og kontorfasiliteter.

Alle installasjoner er i moderne utgave, omkranset av gamle bærebjelker og tømmervegger som gir det hele en unik karakter. Miljøet i og rundt bygget er med på å sette sitt særpreg på Marineholmen.

Ord fra arkitekten

Arkitekt: Paal J Kahrs Arkitekter

De originale bygningsdelene ble tatt vare på og satt i stand der det var mulig. Nye bygningsdeler ble lagt til både i kontrast til og i sammenheng med den originale arkitekturen. Det har opp gjennom årene blitt foretatt en rekke ombygginger og endringer av bygningen, og den bar preg av lengre tids manglende vedlikehold og forfall. Til tross for dette har hovedform og fasader beholdt mye av sitt opprinnelige, autentiske preg med rikt innslag av originale bygningsdetaljer.

I bygningen var det en stor verksteds-/ produksjonshall med dobbel etasjehøyde. Konstruksjonen som spenner over dette rommet og som bærer store deler av loftsetasjen, er bygget som ”mast-konstruksjon” bestående av trebjelker som er spent opp med underliggende strekkstag til en form for fagverksbjelker. Dette rommet er bygget om til teatersal.

Bygningens arkitektur, konstruksjon og autentisitet gir den stor bevaringsverdi.

Byantikvaren i Bergen har vært konsultert gjennom hele planleggingsprosessen for istandsetting og gjenbruk av bygget.

Bygningen var tildelt Bergen kommunes Arkitektur- og byformingspris i 2013.

Meny