Solheimsviken

Solheimsviken er en næringspark og klynge med mange bedrifter innenfor finans og teknologi - en viktig del av Innovasjonsdistriktet Solheimsviken og Marineholmen i Bergen.

En del av Innovasjonsdistriktet

Solheimsviken er en næringspark og klynge med mange bedrifter innenfor finans og teknologi – en viktig del av Innovasjonsdistriktet Solheimsviken og Marineholmen i Bergen.

Viker har vært naturlige knutepunkt for menneskeskapt energi i tusenvis av år – stedet for å lansere nye ideer og virksomheter. Solheimsviken har ikke vært noe unntak. I over et århundre var det et viktig industriområde fylt av energien fra datidens økonomiske nytenkere. I Solheimsviken var det skipsverft og fabrikker, et senter for import og eksport.

Fra skipsbyggingens storhetstid på Bergen Mekaniske Verksteder (BMV), til praktbygget Skipet, og nå til videreutviklingen av kunnskapsklyngen for finans- og teknologirelatert virksomhet i Bergen, er vi stadig i fornying, alltid to steg foran.

I dag er Solheimsviken hjem for nytenkende og ambisiøse startups innen den nye norske økonomien, og en svært viktig del av byens Innovasjonsdistrikt. Denne næringsparken samler i tillegg store bedrifter som Eviny, DNB, Norwegian Hull Club, Its Learning og mange flere.

Næringsklynge for teknologi

Solheimsviken skal være et dynamisk, responsivt felleskap. Et inspirerende samfunn bygget på datavitenskap og kompetanse. Initiert for å hjelpe gründere med å vokse raskere og smartere, og for å bistå etablerte organisasjoner til videre innovasjon.

Med StartupLab lokalisert i flotte lokaler i V-bygget har området infrastrukturen som trengs for å skape videre vekst og verdier. StartupLab er en inkubator og akselerator for gründere i Bergen, i tillegg er de en svært viktig fasillitator for tverrfaglige arrangementer på området.

Play, Stay, Work

Play/Sol

Solheimsviken er et av Bergens mest spennende nye byrom for sosiale sammenkomster med familie, venner og kolleger. Her finner du blant annet serveringssteder som Ostra, Colonialen Kranen, Café Viken og Bakstehuset som selger økobakst fra Bakstebilen hver onsdag. Ramsvik holder også til på området, og det er ikke lange spaserturen opp til Solheimsgaten hvor du finner ulike treningssenter og butikker.

Stay/Heim

En fremadstormende destinasjon for besøkende. Det ideelle stedet for å lade opp batteriene mellom lek (play) og arbeid (work). Kanskje en overnatting hos Moxy Bergen kan friste? Kanskje Bergens hotell med finest utsikt! Husk at du som er leietaker hos oss får 15 % rabatt på overnatting hos Moxy Bergen og Moxy Copenhagen Sydhavnen – du får tilgang til rabattavtaler i Izy-appen.

Work/Vik

Solheimsviken er et voksende dynamisk samfunn av innovative og nye virksomheter. Fremtidsrettet med spennende historie.

Områdets historie

Viker har vært naturlige knutepunkter for menneskeskapt energi i tusenvis av år – stedet for å lansere nye virksomheter. Solheimsviken har ikke vært noe unntak. I godt over et århundre var det et viktig industriområde fylt av energien fra økonomiske pionerer. Skipsverft og fabrikker, varehus for import og eksport.

Bergen Mekaniske Verksted

Bergen Mekaniske Verksted (BMV) ble grunnlagt her i 1855. På den tiden var det nok vanskelig å forestille seg hvilken innvirkning dette ville få fo Solheimsviken de neste 130 årene. BMV var en del av en større tankegang om å etablere nasjonale foretak for å gjøre Norge uavhengig, og ble igangsatt av selveste Michael Krohn.Verkstedet som opprinnelig fokuserte på maskin og skipsreparasjon, ble raskt ledende innenfor sitt område. Men det stoppet ikke der. Fra midten av 1850-tallet begynte man så smått å bygge skip, og fra midten av 1860-tallet ble skipsbygging det nye satsningsområdet til BMV.

Livet i Viken

Allerede i 1875 jobbet det ca. 400 mennesker på verftet i Solheimsviken. De fleste av disse var menn under 35 år. Frem til 1960-tallet hadde skipene blitt mer moderne, arbeidsmetodene forbedret og BMV hadde vokst til en av Bergens største arbeidsplasser med mer enn 1200 ansatte.

Nye tider

I 1985 ble BMV nedlagt og Solheimsvikens epoke som skipsverft og verksted var over. Totalt ble det bygget og levert 317 skip herfra mellom 1860 og 1985. Deretter startet en ny periode som næringsområde. I dag er det enda flere som har sin arbeidsplass i Solheimsviken, enn det var under Bergen Mekaniske Verksted sin storhetstid.

Skulpturer, uteområder og navn er bevart for å minnes både BMV og livene til de som jobbet her. Det samme gjelder gammelt verktøy og skipsmodeller. Disse tingene er å finne utstilt i de ulike byggene som nå preger området.

Byggene i Solheimsviken

Nyheter fra Solheimsviken

keyboard_arrow_up