Vårt miljøarbeid
Vi har som mål å være ledende på bærekraft og vise det gjennom utførte prosjekter. Derfor må vi dele erfaringer om gjennomførte klimatiltak, inspirere hverandre, og forplikte oss selv. Vi jobber for en bærekraftig utvikling.
Slik jobber vi med FNs bærekraftmål
Blant bærekraftmålene har vi valgt å fokusere på nr. 7, 11, 12 og 13 . Det handler om ren energi for alle, bærekraftige byer og samfunn, ansvarlig forbruk og produksjon, og sist men ikke minst: stoppe klimaendringene.
Mål nr. 7: Ren energi til alle
Hva betyr dette for oss?
Våre næringsbygg skal være energieffektive og basere seg på fornybare energikilder så langt det lar seg gjøre. Vi tilrettelegger for at våre leietakere i størst mulig grad kan benytte seg av bærekraftig transport i hverdagen enten det er til fots, med bybane, sykkel eller dele-elbil.
Hva har vi gjort?
Vi har i dag BREEAM Excellent som sertifiseringskrav for alle nybygg. Ved å knytte oss til fjernvarmenettet og nettet for bossug, får vi energieffektive og miljøvennlige bygg. I tillegg har vi etablert Marineholmen Ocean Energy som bruker vann fra Byfjorden i oppvarming og kjøling av byggene våre. Stadig flere av takene på våre nybygg utstyres med solcellepanel som dekker store deler av byggets energibehov.
Mål nr. 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn
Hva betyr dette for oss?
Vi er en eiendomsutvikler og -forvalter, men fokuset vårt ligger i næringsparker og helhetlig områdeutvikling. Vi tilrettelegger for aktivitet også utenom arbeidstid og bygger attraktive områder der mennesker ønsker å både jobbe og bo. Dette skaper positive ringvirkninger for både oss og omgivelsene.
Hva har vi gjort?
Våre største områder i dag er Solheimsviken og Marineholmen, som sammen utgjør Innovasjonsdistriktet. Her er det etablert sterke næringsparker innenfor blant annet marin- og teknologibransjen. Vi har etablert flere åpne møteplasser som bystranden og promenaden langs Marineholmen, her er det sauna og badetrapper som er i flittig bruk. Vi har reist flere miljøvennlige bygg, etablert faglige møteplasser og tatt i bruk parsellhager og miljøkompostering – for å nevne noe.
Mål nr. 12: Ansvarlig forbruk og produksjon
Hva betyr dette for oss?
Vi skal benytte miljøvennlige materialer i våre næringsbygg, og bidra til lavest mulig energibehov for dem. Vi tilrettelegger for bærekraft gjennom gode deleløsninger og bidrar til størst mulig gjenvinning av avfall.
Hva har vi gjort?
For å få flest mulig til å velge miljøvennlig transport, har vi etablert gode sykkelfasiliteter med garderober, innendørs sykkelparkering, samt mekkestasjon og vaskekar. I tillegg har vi inngått et samarbeid med Bildeleringen som gir alle leietakerne våre enkel tilgang til byens største bildelering.
I alle nye næringsbygg har vi kildesortering samt gode miljøstasjoner der plast, pc-er, lysstøffrør og annet går til gjenvinning. Flere av nybyggene våre utføres nå i størst mulig grad av massivtre, med mindre bruk av betong. Vi bruker solcellepanel i kombinasjon med sedumtak for å bidra til biologisk mangfold og for å redusere CO2-avtrykket.
Mål nr. 13: Stoppe klimaendringene
Hva betyr dette for oss?
Det er ikke nok å bygge energieffektive og miljøvennlige bygg. Som eiendomsutvikler må vi tenke bærekraft gjennom hele byggets levetid og redusere det årlige Co2-utslippet fra hele vår virksomhet. Det omfatter oss selv så vel som leietakere og omgivelser som påvirkes av vår virksomhet.
Hva har vi gjort?
Vi synes vi har gjort mye og er stolte over å ha mottatt Bergen Næringsråds Bærekraftspris i 2019.
Gjennom det siste året har vi klart å systematisere bærekraftarbeidet vårt ytterligere. Vi har sertifisert oss som miljøfyrtårnbedrift og på den måten etablert flere rutiner, samt fordelt ansvarsområder. Vi har også innført klimagassregnskap for flere av våre næringsbygg. Dataene som samles inn og registreres her blir svært viktige for det fremtidige arbeidet vårt. Vi må ha dette grunnlaget på plass for å kunne måle og sjekke at vi faktisk blir bedre for hvert år som går.
Produksjon av solenergi i regnbyen
I denne videoen kan du se konsernleder Paul-Christian Rieber presentere solcelletaket på Basen. Bygget huser DNV sitt hovedkvarter på Marineholmen. Dette er et godt eksempel på tiltak for å skape miljøeffektive bygg og bærekraftige byer. Les mer om suksessen i denne artikkelen.
Vi er miljøfyrtårn
Som Miljøfyrtårn tar vi aktivt miljøansvar og bidrar til grønn omstilling. Denne sertifiseringen er en milepæl og et viktig ledd i systematiseringen av miljøarbeidet vårt.
Å ha dette sertifikatet innebærer systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen. For å bli sertifisert må man oppfylle en rekke kriterier og gjennomføre tiltak for å tilstrebe en mer miljøvennlig drift. Kriteriene omfavner kategorier som arbeidsmiljø, inneklima, reisepolicy, innkjøpsrutiner etc.
Vi ønsker innspill til klima- og miljøarbeidet vårt i GC Rieber Eiendom
En del av Miljøfyrtårn-sertifiseringen handler om samspillet mellom virksomhet og samfunnet. Derfor inviteres kunder, samarbeidspartnere og andre interessenter til å gi innspill om hvordan klima- og miljøpåvirkningen av våre varer/tjenester kan forbedres. Innspillene gir oss nyttig innsikt i hvilke behov og forventinger dere har til GC Rieber Eiendom i årene fremover.
Planer for klima og miljøarbeidet
GC Rieber Eiendom ønsker å lede an på bærekraftige løsninger i bygg og by, vi skal vise det gjennom prosjekter. Vi forplikter oss til å redusere våre klimagassutslipp i tråd med Parisavtalens 1,5-gradersmål, med hovedfokus på energiforbruk og avfallshåndtering i hele vår eiendomsportefølje, samt påvirke kunder og leverandører til å redusere sitt klimaavtrykk. Vi arbeider for å knytte bydeler sammen gjennom utvikling av levende og inkluderende byrom som fremmer trygghet og fremtidens arbeidsplasser, og vi kommuniserer tydelig våre tiltak for å engasjere besøkende. Som en ansvarlig byggherre og medlem av UN Global Compact, sikrer vi at alle våre prosjekter følger forsvarlige, økonomiske og etiske standarder, og vi stiller krav til ansvarlige innkjøp av varer og tjenester.
Miljøpolicyen følges opp med konkrete mål:
- Klimagassutslipp: Redusere utslipp i tråd med Parisavtalen.
- Energi: Redusere energiforbruket, kWh/m² med gjennomsnittlig 3 % frem mot 2030.
- Avfall: Oppnå høy sorteringsgrad i drift, nybyggprosjekter og ombyggingsprosjekter.
- Miljøsertifiserte bygg: Alle bygg skal være miljøsertifisert.
- Ansvarlig innkjøp: Øke andel miljøsertifiserte leverandører med 5 % årlig frem mot 2030.
For å nå målene skal det blant annet gjennomføres følgende tiltak:
- Utnytte tilgjengelig takflater til å installere solcellepanel.
- Bruke energioppfølgingssystem til å optimalisere drift, og unngå unødvendig energiforbruk.
- Bygge med materialer som har lave utslipp.
- Knytte flere bygg til fornybar kjøling fra byfjorden.
- Kontinuerlig miljøkartlegging av våre bygg.
- Øke fokus på ombruk.
Les mer om hvordan vi jobber med bærekraft i årsrapporten for GC Rieber Eiendom her.
Har du innspill til hvordan vi kan forbedre klima- og miljøpåvirkningen av varer/tjenester hos GC Rieber Eiendom?
Breeam sertifiseringer
BREEAM er et verktøy for miljøklassifisering. Alle våre nybygg skal sertifiseres etter BREEAM-NOR Excellent eller høyere. I tillegg har vi gjennomgått sertifisering av BREEAM-in-use for våre allerede eksisterende bygg.
BREEAM-NOR
BREEAM-NOR er Norges fremste metode for klassifisering av bærekraftige bygg og ble lansert oktober 2011. En hel bransje har stått bak utviklingen av BREEAM -NOR og setter et kvalitetsstempel på bygget når det gjelder bærekraftig miljø. Sentralt i GC Rieber-konsernet står hensynet til omgivelsene. Derfor bygger vi alle nye bygg med mål å oppnå miljøsertifiseringen BREEAM Excellent eller bedre.
BREEAM-in-use
Gjennom BREEAM-in-use jobber vi også for å optimalisere driften av våre eksisterende bygg. Dette verktøyet brukes i mer enn 25 land, og hjelper oss til å evaluere og forbedre miljøytelsen i byggene våre. Vi får et mer bevisst forhold til både miljøbelastning og driftskostnader, og vi bruker konkrete måleparametere for å jobbe systematisk med miljøutvikling.
Breeam In-Use er ment å være et lavterskelsystem, og krever ikke ekstern revisjon for å kunne benyttes. Det er et online verktøy der eiendomsforvaltere selv rapporterer inn byggets tilstand innen ulike kategorier, slik at man synliggjør miljøbelastningen til et enkelt bygg eller en hel portefølje under ett.