Krohnen

Illustrasjon av Krohnen i Innovasjonsdistriktet Marineholmen og Solheimsviken
Detaljer
AdresseDamsgårdsveien 14
Arkitektb + b arkitekter
Antatt ferdigstiltQ2-Q3 2024
Areal6130 m2
Etasjer5
BREEAM NOROutstanding
NollC02Ja

Bli en del av Innovasjonsdistriktet Solheimsviken og Marineholmen

– Et fellesskap med en kritisk masse av blant annet forskere, studenter, oppstartsmiljøer, finans og næringsliv.
Her er det kontinuerlig aktivitet og spennende muligheter, både dag og natt.

Kontakt
Detaljer
AdresseDamsgårdsveien 14
Arkitektb + b arkitekter
Antatt ferdigstiltQ2-Q3 2024
Areal6130 m2
Etasjer5
BREEAM NOROutstanding
NollC02Ja

Velkommen til Krohnen – Vårt mest bærekraftige bygg hittil

Tidligere lå det en parkeringsplass og et lite murbygg her i Damsgårdsveien 14. Mursteinene fra dette bygget er gjenbrukt i garderoben, sykkelstallen og ved toalettene i første etasje. To sandblåste H-bjelker som også er ombruk, er også synlige her. I de øvre etasjene er et par av veggene kledd med takbjelker fra det gamle bygget, og vinduene har fått nytt liv som drivhus hos en dame i Stavanger.

Bygget er tegnet av B+B arkitekter og har en fasade av tre og pusset mur som harmoniserer med området. De inntrukne fasadene i første, andre og femte etasje skaper også en god dialog med nabobebyggelsen.

Navnet Krohnen er en hyllest til Michael Krohn (1765–1834), en fremtredende gründer og forretningsmann som blant annet grunnla Bergen Mekaniske Verksted (Verftet) i Solheimsviken. Fun fact: Under et besøk hos Krohn på Wernerholm på Nesttun i 1859, skrev Bjørnstjerne Bjørnson Norges nasjonalsang, «Ja, vi elsker».

På linje med Krohn, har GC Rieber Eiendom vært fremsynte innen bærekraft. Bygget er tildelt toppscore, Outstanding, i den omfattende BREEAM-sertifiseringen – den mest brukte miljøsertifiseringen for nybygg i Europa. Bygget har også oppnådd en svensk tilleggssertifisering, NOLLCO2. Ved å ta nøye valg og benytte utvalgte materialer, har bygget oppnådd et meget lavt karbonavtrykk på kun 213 kg CO2e/m2 BTA – langt under sertifiseringens krav og omtrent halvparten av et normalt referansebygg. Valg som fossilfri byggeplass (biodiesel), lavkarbon ekstrem-betong og bruk av massivtre har spilt en nøkkelrolle i å redusere karbonavtrykket.

Bærekonstruksjon i massivtre

Bærekonstruksjonen over grunnivå i bygget er av massiv- og limtre, levert av Splitkon AS. Produksjonen foregår på fabrikken i Åmot, som ligger litt nordvest for Drammen. Tømmeret brukt i produksjonen kommer hovedsakelig fra skoger på Østlandet, med noe importert fra Sverige.

For å kompensere for CO2-avtrykket til bygget, er det blitt installert solceller både på taket av bygget og på takene til Skipsbyggerhallen og Motorhallen. Den lave CO2-utslippsgraden, kombinert med produksjonen av elektrisitet fra solcellene, gjør at bygget oppnår nullutslipp. Dette bidrar til at bygget oppfyller kravene for NOLLCO2-sertifiseringen.

Krohnen skiller seg kanskje ut med den mest praktiske sykkelparkeringen blant alle næringsbygg i Bergen. Syklister kan enkelt sykle rett inn ved hovedinngangen, garderobene ligger rett ved, og det er kort vei til heis og trapp derfra. Det er ingen parkeringsplasser for biler, noe som understreker GC Rieber Eiendom sin satsing på miljøvennlige transportalternativer.

Egen restaurant i Krohnen

I første etasje, ved hovedinngangen, flukter bygningen med Damsgårdsveien. Denne etasjen er dedikert kun til fellesarealer, inkludert kjøkken, husrestaurant, garderober, inngangsparti og teknisk rom. Plan 2 flukter med Michael Krohns gate. De fire påfølgende planene består av utleiearealer.

Bakken ved hovedinngangen som fører opp til Michael Krohnsgate kalles Brochbakken, og denne rustes opp i forbindelse med byggingen.

I oktober flytter Webstep, et konsulentselskap som leverer tjenester innenfor den digitale transformasjonsbransjen, inn i plan 5 av bygningen. Her vil de blant annet ha tilgang til egen takterrasse. Samtidig vil Gategalleriet innta spissen av plan 2, som sine nye lokaler.

Les mer om Krohnen her

keyboard_arrow_up