Solenergi – en suksess i regnbyen

Publisert: 30/11/2021
Kategori: Bærekraft

Solcelleanlegg på Basen

Å satse på solenergi i regnbyen Bergen høres ut som en dårlig idé. Men tro det eller ei: 2019 var et topp-år for solcelleanlegget på taket til Basen.

Thormøhlens gate 49A på Marineholmen, bedre kjent som Basen, huser i dag 250 arbeidsplasser. De største leietakerne er DNV-GL og Mattilsynet, men du finner også en rekke andre bedrifter i tillegg til kantine, møterom, sykkelparkering og bilparkering.

For den gjengse forbipasserende er det ikke lett å få med seg hva som skjer på toppen av selve bygget. På taket er det nemlig installert et stort solcelleanlegg. I 2019 produserte dette anlegget hele 83 000 kWh som var langt mer enn forventet. Solcellene konverterer energien i solstråler til elektrisitet og dekker ca 18 prosent av byggets energibehov.

– Og ikke har det vært særlig arbeidskrevende heller, sier prosjektdirektør Gunnar Hernborg

Han konstaterer at både vedlikehold og nedetid har vært begrenset i året som gikk.

For den vanlige mann i gaten sier kanskje ikke tallet 83 000 kWh så mye, men at man flere år etter driftsstart klarer å øke energiproduksjonen, blir lagt merke til. Vi sørger for at resultatet fra disse målingene gjøres tilgjengelig ovenfor fagmiljøer og rådgivere samt andre byggherrer.

– Jeg vil ikke kalle det et eksperiment, for vi visste hva vi gjorde da vi installerte det. Men det er spennende å være med på denne revolusjonen av fornybar energi slik at andre kan få eksperimentere på bakgrunn av vår data, forteller Hernborg engasjert og legger til at på sikt vil anlegget også gi et bilde av de faktiske solforholdene i Bergen.

Regnvannet vasker panelene

Mange rynket nok på nesen når vi brukte tid og ressurser på en slik løsning i regnbyen Bergen. I dag er skepsisen borte og flere av våre bygg har fått liknende anlegg. Faktisk viser det seg at regnet i Bergen ikke bare er til hinder – vannet fra himmelen vasker nemlig panelene slik at de lettere fanger opp solstrålene!

– I Norge har vi sett en åttedobling av solcellepanel på bare fire år og vi er stolte av å ha vært tidlig ute. Basens beliggenhet rett ved siden av Nygårdsparken har også gjort det naturlig å samarbeide med Universitetet i Bergen som bruker anlegget både i forskning og undervisning. Nå går UiB inn for å åpne solcelleanlegg på flere av sine bygg, forteller Hernborg.

Basen som er miljøklassifisert som BREEAM Excellent, har fått mye oppmerksomhet og ble allerede i oktober 2017 kåret til Månedens bygg av foreningen Grønn Byggallianse.

Dobbel glassfasade, kjøling basert på sjøvann fra Marineholmen Ocean Energy og solceller på taket var bare noen av faktorene som ble trukket frem i begrunnelsen.

keyboard_arrow_up